Mixology Magic with Marijn at MOMUS

Read English version here

“Een uit de hand gelopen hobby”, noemt Marijn (barman bij MOMUS) zijn nieuw gevonden passie voor mixologie. Genieten van smakelijke cocktails doet hij zelf pas sinds twee jaar.

Op zijn 21e ontdekt hij dat er echte vakmanschap schuil gaat achter de talloze bekende en minder bekende cocktails. Het begon voor hem met de ‘Baco’ (Bacardi-cola) en al gauw ontdekte hij Amaretto en Amaretto sour.

Waarom is de cocktail voor jou zo interessant?

Marijn: “Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat ik gefascineerd ben geraakt door de wereld van cocktails. Het is net als koken. Dat doe ik thuis ook altijd graag. Cocktails maken is eigenlijk niet anders dan het koken met drankjes. Er komt zoveel bij kijken als je het echt goed wilt doen.

Ik ben als autodidact in de wereld van de cocktail gedoken. Online valt er zoveel over te ontdekken, dat het me ervan duizelde. Inmiddels heb ik besloten om er een serieuze opleiding in te gaan volgen en ermee verder te gaan.

Alleen al door de historie achter wereldberoemde cocktails raak ik enthousiast en geïnspireerd. Zo heb je bijvoorbeeld de zogenaamde tiki cocktails, oorspronkelijk uit de VS. Een categorie binnen de cocktails waaronder de Mai Tai, El Diablo, Mojito, Painkiller, Pina Colada vallen. De basissmaken zijn zuur en zoet met een extravagante touch van een exotische vrucht als garnering.

De tiki cocktail is in de VS tijdens de ‘Great Depression’ in de jaren 30 van de vorige eeuw bedacht. Er werd mensen iets geboden om uit hun dagelijkse sleur (werken van 9 tot 17) te halen. Restaurants en bars boden hun gasten een vakantiegevoel door zand op de grond te strooien in een Caribische ambiance met tiki cocktails. Even ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid om kort te genieten.”

Waar zijn cocktails ontstaan?

Marijn: “Tequila is ontstaan dankzij de Azteken in Mexico en is verder uitgebreid door de Spaanse veroveraars. Gin is in Engeland een bron van inspiratie, en rum is de basis in de Verenigde Staten. Eigenlijk is de ontwikkeling van de cocktail ontstaan door het vele reizen.”

Waardoor lijkt volgens jou de cocktail nu een echte hype?

Marijn: “Ik denk dat sociale media daar mede de veroorzaker van is. Cocktails zijn ‘pleasing’ voor het oog, zijn fotogeniek en je kunt zeggen; “kijk wat ik voor mezelf kan bestellen of maken”.

Wat is jouw favoriete cocktail?

Marijn: “Ik houd erg van de Mai Tai. Het is fruitig en ik vind de amandelsiroop die erin zit lekker. Dat zit ook in de Amaretto, tenslotte een van mijn eerste cocktail ervaringen.

Wat ik zo mooi vind aan het vak is dat kennis en onderzoek in cocktails zich blijven ontwikkelen. Het gaat echt ver en is ontzettend interessant. Zo kun je bijvoorbeeld een vegan variant op de whisky sour creëren zonder toevoeging van het bekende geklopte eiwit.

Ik zou graag mijn eigen smaken leren ‘infusen’. Dat betekent dat je eigen smaken toevoegt aan gin. Voeg er bijvoorbeeld de smaak aloë vera aan toe en je maakt je onderscheidende cocktail.

Cocktails en smaken hebben zich door de eeuwen heen verder ontwikkeld. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de Margarita. Die is niet meer te vergelijken met de Margarita uit bijvoorbeeld 1938. Van oorsprong een Mexicaanse, zogenaamde ‘short drink’ bestaande uit tequila, Cointreau en limoensap.”

Wat wil je bereiken met je cocktails bij MOMUS?

Marijn: “Ik wil vasthouden aan de authenticiteit van de oorspronkelijke cocktails. Dat past ook mooi bij het gebouw van MOMUS dat zo’n rijke historie ademt.

Verder wil ik op de kaart meer diversiteit aanbieden en meer inspelen op het aanbod in de verschillende seizoenen. Zo zou ik graag met drie najaar- en winterspecials willen komen.”

Welke ambitie zie je voor jezelf weggelegd bij MOMUS?

Marijn: “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen in het vak om de kaart actueel te houden. Verder zou ik graag toewerken naar een cocktailclub bij MOMUS op hoog niveau.

Zoals een goede vinoloog de smaken en geuren herkent in verschillende druiven, wil ik diezelfde ontwikkeling doormaken om mijn smaak- en geursensatie te verfijnen.

Ook zou ik het leuk vinden om zelf cocktail-workshops te geven. Uiteraard wil ik hard blijven werken aan de garnering en presentatie van iedere cocktail. Het oog wil immers ook wat.”