André Rieu Vrijthofconcerten

Het is 2005 als André Rieu zijn eerste concert op het Vrijthof geeft. Een hele nieuwe beleving!

Albert Delboeuf (eigenaar restaurant Momus) over zijn ervaringen.

“Ik herinner het me nog goed. Niet alleen zijn muziek maakte indruk maar het totaalplaatje. De concerten zijn door de jaren heen steeds meer uitgebreid. Zoals het uitnodigen van bijzondere gasten die tot het laatste moment een verrassing blijven. Dat is ook dit jaar weer het geval.

De horecagelegenheden aan het Vrijthof zijn ook meegegroeid met het aanbod. De eerste jaren duren de Rieu concerten drie dagen. Al snel blijkt dit concept zo’n succes, daar moesten meer mensen van genieten en moest het aantal concertdagen toenemen. Dit jaar geeft Rieu vier weekenden achter elkaar concerten. Drie weekenden van vier dagen en een weekend van drie dagen. In totaal 15 dagen.

Eind september beginnen we jaarlijks met de voorverkoop van de tickets voor het volgende jaar. In december/januari zijn vaak alle tickets al uitverkocht. Dat gebeurt in fases.

De gasten komen sinds 2005 van over de hele wereld. Toch blijft het aantal nationaliteiten nog groeien. Waar we ooit 50 verschillende telden, zijn dat er anno 2022 meer dan 108. Voor het Momus team zijn de concertvoorbereidingen een bijzondere onderbreking in het reguliere aanbod en een mooi visitekaartje naar gasten. Deze blijven trouw terugkomen. Ze beginnen met z’n tweeën en melden zich later met groepen van 20 tot 30 personen.

De concertgasten komen niet meer alleen tijdens de Rieu concerten maar gedurende het gehele jaar. Ze genieten hier van de herkenning, de service en de totaalbeleving.

Het voorbereiden van de concertarrangementen is een flinke logistieke operatie. Voor een theatersetting huren we meubilair in. Het menu wordt tijdig bedacht en voorbereid. Deze moet toegankelijk, goed en in hoog tempo bereid kunnen worden.

Voor aanvang van een concert kunnen gasten gedurende de dag genieten van ons reguliere aanbod. Dat kan tot 15.30 uur. Vanaf 16 uur richten we het terras in volgens een exacte planning en logistieke routing. Daarvoor hebben we een vast team van medewerkers en ambulant  medewerkers tijdens de Rieu concerten. We werken in shifts van teams die elkaar aflossen. Bij het afsluiten van iedere perfect afgewerkte voorbereidingsronde komen we bij elkaar. Even een hapje eten, socializen en leuke muziek draaien om in de stemming te komen.

Tussen 18 en 18.30 uur kleden we ons om in onze herkenbare outfits. De gasten worden vanaf 18.30 uur ontvangen door mijn vrouw Chantal en mijzelf. We begeleiden ze naar hun tafels op naam die prachtig gedekt zijn. Binnen een half uur zorgen we ervoor dat alle gasten van drank zijn voorzien. We mogen maar op een paar momenten drank serveren. Dan starten we met het uitserveren van de voorgerechten waarna hoofd- en nagerechten achter elkaar volgen tot 21 uur. Het moment waarop het concert begint.

Restaurant Momus is de perfecte plek om een Rieu concert bij te wonen. Het ligt centraal aan het plein met direct zicht op zowel het podium als het grote scherm.

Het is grappig om te zien dat sommige mensen zittend op een klapstoeltje vanaf het plein benijdenswaardig onze richting op kijken. Je ziet ze bijna denken; “dáár wil ik volgend jaar zitten”.

Chantal verzorgt alle service om de gasten een extra ‘wow beleving’ te bieden. Dat gaat van het samenstellen van de nationaliteiten tot een extra attentie bij een huwelijksjubileum of verjaardag. Ze gaat daar ver in hoor! Ze regelt prachtige boeketten bloemen en vuurfonteinen op tafel. Zij regelt de details die het verschil maken. De gast ervaart dat er aan alles wordt gedacht om ze de avond van hun leven te helpen beleven.

De reden dat er zoveel mensen komen van jong tot oud en met verschillende achtergronden,  is dat André Rieu een mix van stijlen presenteert. Dat is het magische en spreekt een groot publiek aan. Het is ook een manier om klassieke muziek dichter bij de mensen te brengen die er niet van houden. Dat is zijn kracht.

Wij genieten er zelf ook ieder jaar weer van. Chantal en ik gaan als het uitkomt, ook de straat op om te dansen en ons mee te laten voeren door het magisch moment.

Zo heb ik een stukadoor, die dacht dat dit niets voor hem was, overgehaald om met zijn vrouw een concert bij te wonen. Inmiddels is hij groot fan en wil terugkomen.

Na het laatste concert hebben we met ons eigen personeel en een aantal buren een ‘after party’. Dan gaan we met z’n allen even los en vieren een nieuwe succesvolle beleving en de dankbaarheid die we voelen. Het is tenslotte mentaal en fysiek een zware periode.

Als je twijfelt of het iets voor jou is, of gewoon nieuwsgierige bent, kun je een volgende keer bij ons op het terras de generale repetitie beleven. Deze vindt een dag voor het eerste concert plaats.

Het gevoel dat je overmeestert tijdens een Rieu concert is een virus waar je graag door besmet raakt.”